Heel vaak staan mensen hier, op bezoek met hun Konijn voor een blind date, en zeggen, meestal beteuterd: mijn Konijn is geen knuffelKonijn.
Dat klopt.
Konijnen zijn dan ook helemaal geen knuffeldieren. Wat wij mensen onder knuffelen verstaan, is een Konijn oppakken en stevig tegen je aan houden.
Gezien het feit dat Konijnen prooidieren zijn, is dat zo ongeveer het ergste trauma wat je een Konijn kunt bezorgen.
O, roept dan een deel van de mensen: maar mijn Konijn blijft altijd rustig zitten en vindt het heerlijk.
Doorvragend merk je dan dat de conclusie dat het Konijn het heerlijk zou vinden, gebaseerd is op datzelfde rustig blijven zitten.
Veel Konijnen zullen rustig lijven zitten omdat ze weten dat het ‘geknuffel’ zo meteen weer ophoudt, of, en vooral dat laatste, ze verstarren om eventueel met één enorme snoekduik de vrijheid proberen te heroveren, iets wat vaak voor het Konijn verkeerd afloopt.
Elders hebben we al beschreven hoe je dan wel met een Konijn “knuffelt”.
Juist omdat Konijnen géén knuffeldieren zijn, zijn dus ook helemaal niet geschikt voor kinderen. Ook dat wordt door een groot deel ontkend: mijn kinderen zijn heel lief met dieren. Opmerkelijk is dus dat we zo ongelofelijk veel Konijnen aangeboden krijgen omdat “de kinderen er niet meer naar om kijken”.
Vaak wordt er dan gezegd dat men zelf altijd met Konijnen is opgegroeid, dat ze er zelf ook heel veel gehad hebben.
Stel dat zo iemand 30 is. Stel dat haar ouders het wel goed gedaan hebben, en 2 Konijnen samen hadden. Stel dat ook eens dat die heel goed verzorgd waren, dan waren ze 10 jaar geworden.
Dan heb je dus in principe op je detigste amper 6 Konijnen meegemaakt. Dat is dus niet heel veel.
In de praktijk blijkt dan ook meestal dat het er niet veel waren en dat ze maar korte tijd leefden/er waren.
Erg genoeg blijven vooral dierenwinkels de mythe in standhouden dat Konijnen én knuffeldieren zijn, én geschikt voor kinderen. Talloos zijn de plaatjes en posters met een schattig kindje met in haar armen een Konijntje. Wat doodsbang is, wat je kan zien als je goed naar de oogjes kijkt. Zelfs op en in de vaccinatieboekjes heeft de fabrikant het nodig gevonden dit soot foto’s te zetten, tot ons grote verdriet.