Adoptie

Konijnen worden vaak aangeschaft of het pakken koekjes zijn: een zoete impulsaankoop waar je geheid spijt van krijgt. Omdat wij willen dat onze Konijnen nou eindelijk wél goed terechtkomen, doen we hier niet aan mee. We hebben een aantal voorwaarden waarop we Konijnen plaatsen, die we eerst graag met je bespreken.

Omdat Konijnen van nature hele sociale dieren zijn, die het liefst een maatje (en, nee, een Cavia is geen alternatief) hebben, plaatsen we geen alleenstaande Konijnen uit. We plaatsen alleen gemengde stellen, en de mannen zijn dan altijd ‘geholpen'(en soms de Dame ook). Overigens plaatsen we nooit geholpen Dames bij ongeholpen Heren.

samen

Heer en dame samen

Om te zien of er een leuke partner voor jouw Konijn in de Opvang zit, willen we dat je met je Konijn langskomt voor een blind date. We trekken hier 1 uur voor uit. Omdat de ruimte beperkt is en het veel tijd kost, is het makkelijkst als je met hooguit 2 mensen komt. Uiteraard moet jouw Konijn volledig ingeént zijn.
We kijken dan wie er bij jouw Konijn past, en leggen tegelijk heel veel uit over het koppelen. Houd er rekening mee dat je over het algemeen minstens een maand verder kan zijn voordat je 2 Konijnen permanent bij elkaar hebt zitten.
Wij werken volgens de positieve inprentingsmethode, wat betekent dat je de Konijnen rustig en geleidelijk aan elkaar laat wennen.

De minimale huisvesting voor 2 Konijnen is 6 vierkante meter. Als je je Konijnen binnen wilt houden, is het een goed idee om 2 grote kooien op elkaar te maken, i.p.v. naast elkaar, dan kunnen ze elkaar ook uit de weg. Uiteraard moeten ze minimaal 6 uur per dag helemaal los kunnen lopen: Konijnen zijn dieren met veel energie, die graag hun pootjes strekken, rennen en bokkensprongen maken. Buiten kun je prima een prachtige ren maken. Als je deel zand met gaas of steen eronder maakt, kun je ze naar hartenlust laten graven, zonder dat ze bij de buren terechtkomen. Mocht je niet voortdurend tegen gaas en hout aan willen kijken, kun je er bijvoorbeeld een passiebloem tegenaan planten, met een beetje mooie zomer is de boel zo een lust voor het oog.

Tijdens de adoptie teken je een herplaatsingscontract. Dat houdt in dat je goed voor het Konijn zal zorgen en hem of haar nooit alleen zult laten zitten, maar altijd samen met een ander Konijn. Stichting KonijnenOpvang Franky behoudt zich het recht voor om het dier terug te halen als er slecht voor wordt gezorgd. De Stichting behoudt zich ook het recht voor te controleren hoe het dier of de dieren zijn gehuisvest en worden verzorgd. Oa daarom gaat onze voorkeur ernaar uit onze Konijnen in de regio zuid-oost-Brabant en Limburg (en België) te plaatsen. Overigens zijn er in de andere regio’s genoeg collega-Opvangen die wij niet gaan beconcurreren. Als tegemoetkoming in de kosten die we moeten maken, wordt een bijdrage gevraagd. Voor een gecastreerde Heer is die € 80,00, voor een Dame is die € 60,00 en voor een gesteriliseerde Dame € 110,00.

Naast deze bijdrage is natuurlijk iedere extra vrijwillige bijdrage van harte welkom! De Konijnen zijn ingeënt en je krijgt een vaccinatieboekje mee.

Het is mogelijk één of meer Konijnen te reserveren, maar niet langer dan 1 week. Bij reservering betaal je de helft van de bijdrage vooruit. Uiteraard wordt dit verrekend op het moment van ophalen. Reserveren via de mail of telefoon kan niet, we willen eerst weten of er een kans dat het klikt met je eigen Konijn.